AKTYWNI I KREATYWNI UCZNIOWIE ZSEG W ŻYWCU

AKTYWNI I KREATYWNI UCZNIOWIE ZSEG W ŻYWCU

W trosce o pobudzanie kreatywności uczniów „Cool-inarna katedra” działająca w ZSEG w Żywcu po raz kolejny zorganizowała wyjazdowe warsztaty kulinarne połączone z wizytą studyjną w Centrum Kulinarnym i Centrum Zaopatrzenia Gastronomii w Chorzowie. Tym razem przyszli kucharze mieli okazję, pod okiem profesjonalnego szefa kuchni, wykazać się pomysłami w zakresie tworzenia i modyfikacji receptur na zadany temat. Wykonywali zadania twórczo i z wielkim zaangażowaniem, rozwijając swoją pasję. Dzięki temu powstały nowe, atrakcyjne potrawy i nowocześnie zaaranżowane talerze. Uczniowie bardzo sobie cenią kontakt z profesjonalistami z branży, a także możliwości korzystania z najnowocześniejszego sprzętu oraz sprawdzenia się w rzeczywistych warunkach pracy.

Przypomnieć należy, że „Cool-inarna katedra” to grupa nauczycieli (mgr inż. Jolanta Graczek, mgr Bernadeta Cudzik, mgr Anna Aksamit) i uczniów od dwóch lat realizująca własny program edukacyjny. Program ten wpisuje się w ogłoszony przez MEN „Rok Szkoły Zawodowców”.