PODSUMOWANIE AKCJI PUNKTU PROMOCJI ZDROWIA

PODSUMOWANIE AKCJI PUNKTU PROMOCJI ZDROWIA

 

 

Wzorem ubiegłych lat Zespół ds. Ochrony Zdrowia żywieckiego starostwa po raz kolejny był organizatorem Punktu Promocji Zdrowia, który w okresie 8-11 sierpnia br. oferował bezpłatne badania laboratoryjne oraz konsultacje dietetyczne.

Badania odbywały się na Rynku Żywieckim podczas trwającego Tygodnia Kultury Beskidzkiej i cieszyły się wielkim zainteresowaniem, a przeprowadzone zostały przez pracowników ZZOZ w Żywcu z udziałem dietetyka mgr Patrycji Majdak.

W czasie trwania akcji można było skorzystać z porad dietetyka oraz wykonać podstawowe badania laboratoryjne w zakresie oznaczania poziomu cholesterolu we krwi oraz oznaczania poziomu cukru we krwi. Konsultacje dietetyczne obejmowały analizę składu ciała - określenie masy ciała, wskaźnik BMI, tkanka tłuszczowa, masa mięśniowa, nawodnienie organizmu, wiek metaboliczny oraz zapotrzebowanie energetyczne.

Z bezpłatnych badań skorzystali mieszkańcy Powiatu Żywieckiego a także turyści, którzy nie kryli zadowolenia ze zorganizowanej akcji.

Biorąc pod uwagę duże zainteresowanie bezpłatną profilaktyką Starostwo Powiatowe w Żywcu zamierza zwiększyć częstotliwość i zakres badań w ramach akcji Punktu Promocji Zdrowia.   

Materiały/ulotki dotyczące zasad zdrowego żywienia oraz walki z otyłością tj. Co jeść, Jak ćwiczyć, Dzienniczek Samokontroli, informacje o aplikacji mobilnej Asystent Zdrowego Żywienia i inne przekazał  Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr. hab. A. Szczygła z Warszawy.