DIECEZJALNO-POWIATOWO-GMINNE ŚWIĘTO PLONÓW W ŻYWCU
11 września 2016 r. w amfiteatrze „Pod Grojcem” w Żywcu odbyły się dożynki diecezjalno – powiatowo – gminne, podczas których gospodarze terenu całej diecezji podziękowali Bogu za szczęśliwie zakończone żniwa i zebrane plony.
Dożynki to największe święto ludowe, połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac rolnych, będące uhonorowaniem całorocznego trudu rolników.
Rozpoczynając uroczystość Burmistrz Miasta Żywca w imieniu własnym oraz Starosty Żywieckiego Andrzeja Kalaty, przywitał wszystkich uczestników przybyłych na wspólne świętowanie, a wśród nich przedstawicieli władz samorządowych, duchowieństwa, służb mundurowych, kół gospodyń wiejskich, rolników i licznych organizacji z terenu diecezji.
Następnie zgodnie z wieloletnią tradycją tegoroczne święto plonów rozpoczęło się mszą świętą dziękczynną za tegoroczne zbiory, odprawioną przez Jego Ekscelencję księdza Biskupa Seniora Tadeusza Rakoczego oraz biskupa Romana Pindla - ordynariusza diecezji bielsko – żywieckiej, który w swojej homilii dziękując rolnikom, podkreślił ich trudną i odpowiedzialną pracę. To dzięki niej możemy się cieszyć powszednim darem jakim jest chleb, a możliwość podzielenia się nim z drugim człowiekiem przynosi podwójną radość. Po zakończeniu mszy świętej, której oprawę artystyczną zapewniła Miejska Orkiestra Dęta Miasta Żywca oraz Zespół Regionalny „MAGURZANIE” z Łodygowic, tradycyjny bochen chleba upieczony z tegorocznych zbóż starostowie dożynek Państwo Bożena i Witold Kaniowie przekazali na ręce gospodarzy Starosty Żywieckiego i Burmistrza Miasta Żywca. Kolejnym punktem uroczystości był występ zespołu „MAGURZANIE” z Łodygowic. Podczas części wieńcowej Starosta Żywiecki w swoim krótkim wystąpieniu z ogromnym szacunkiem odniósł się do niełatwej pracy rolnika, a następnie wspólnie z burmistrzem wręczyli nagrody w konkursie wieńców dożynkowych:
W kategorii „Wieńce płaskie":
- I miejsce dla: KGW w Przyborowie
- II miejsce dla: KGW w Przyłękowie
- III miejsce dla: KGW w Świnnej
- Wyróżnienie dla: KGW w Korbielowie, KGW w Pewli Małej i KGW w Soblówce
W kategorii -„Kopki":
- I miejsce dla: KGW w Brzuśniku
- II miejsce dla: KGW w Łękach
- III miejsce dla: KGW w Soli
- Wyróżnienie dla: KGW w Rycerce Dolnej, KGW w Ślemieniu i KGW w Okrajniku
W kategorii -„Kompozycje":
- I miejsce dla: KGW w Witkowicach
- II miejsce dla: KGW w Złatnej
- III miejsce dla: KGW w Słotwinie, KG w Żywcu
- Wyróżnienie dla: KGW w Koconiu
Podczas uroczystości dożynkowych wręczono statuetki oraz Akty Nadania Tytułu „Zasłużony dla Powiatu Żywieckiego”. W tym roku tytuł otrzymał pochodzący z Gilowic emerytowany ordynariusz diecezji bielsko-żywieckiej bp Tadeusz Rakoczy oraz zespół Golec uOrkiestra. Duchownemu przyznano wyróżnienie w kategorii indywidualnej, a znanym bliźniakom z Milówki, Pawłowi i Łukaszowi – za upowszechnianie lokalnej muzyki i działania na rzecz edukacji muzycznej miejscowej młodzieży.
Następnie Przewodniczący Rady Powiatu – Roman Rokita oraz Starosta Żywiecki – Andrzej Kalata wręczyli Nagrody Starosty Żywieckiego w Dziedzinie Kultury. Nagroda ta przyznawana jest za szczególne osiągnięcia w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechniania i ochrony dziedzictwa kulturowego regionu. W tym roku Kapituła przyznała następujące nagrody:
W kategorii Twórca ludowy dla :
Mariana i Wiesławy Łoboz z Jeleśni
W kategorii Działacz, animator kultury dla:
Jana Ślęzaka z Rajczy
W kategorii Zespół, kapela dla :
Zespół Pieśni i Tańca „WIERCHY” z Milówki
Nagroda została wręczona Zespołowi podczas niedawno obchodzonego Jubileuszu 45 lecia istnienia.
Po zakończeniu części wieńcowej licznie zgromadzeni uczestnicy zostali zaproszeni na wspólny posiłek, podczas którego przygrywała Miejska Orkiestra Dęta.
W ramach uroczystości dożynkowych odbył się także Powiatowy Przegląd Potraw Regionalnych pn. „Próbowacka Jodła Beskidzkiego” w ramach którego jury przyznało następujące nagrody:
W kategorii zupy:
I miejsce:
- KGW Cięcina za zupę grzybową
II miejsce:
- KGW Przyłęków za zupę z kwaczków
W kategorii potrawy mięsne:
I miejsce:
- KGW Rajcza Dolna za żeberka pieczone w kapuście
II miejsce:
- KGW nr 2 Milówka za golonko gotowane z kapustą i marchewką
III miejsce:
- KGW Łodygowice za „podgarle”
W kategorii napoje i nalewki:
I miejsce:
- KGW Koszarawa za „Jarzębinówkę”
II miejsce:
- KGW Wieprz za „Nalewkę tarninową”
III miejsce:
- KGW Kocoń i Ślemień za „Smrekową nalewkę”
W kategorii ciasta:
I miejsce:
- KGW Przyborów nr 1 za piernik
II miejsce:
- KGW Czernichów Tresna za kołacz z borówkami
III miejsce:
- KGW Rychwałd za sernik na razowym cieście
W kategorii potrawy na bazie miodu:
I miejsce:
- KGW Kocierz za miodownik
W kategorii pozostałe potrawy:
I miejsce:
- KGW Glinka za „pęcok z grzybami i kwackiem”
II miejsce:
- KGW SPORYSZANKI za rogaliki
III miejsce:
- KGW Lipowa za chleby
Impreza ta była doskonałą okazją do degustacji potraw regionalnych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z terenu całego powiatu.
W ramach uroczystości dożynkowych odbywało się także Święto Miodu w ramach którego rozstrzygnięty został konkurs na Pasiekę Roku 2016. Konkurs podzielono na dwie kategorie – do 20 rodzin pszczelich oraz powyżej 20 rodzin pszczelich. Laureatami w obu kategoriach zostali:
Kategoria do 20 rodzin pszczelich:
I miejsce:
- Gospodarstwo pasieczne – Barbara Brączek
II miejsce:
- Gospodarstwo pasieczne – Eugeniusz Wojtas
- Gospodarstwo pasieczne – Jan Żyrek
IV miejsce:
- Gospodarstwo pasieczne – Zygmunt Michulec
V miejsce:
- Gospodarstwo pasieczne – Grzegorz Misiarz
Kategoria powyżej 20 rodzin pszczelich następujące miejsca:
I miejsce:
- Gospodarstwo pasieczne – Ryszard Piestrak
- Gospodarstwo pasieczne – Tomasz Pawlus
III miejsce:
- Gospodarstwo pasieczne – Piotr Mędrala
Dla uczestników uroczystości organizatorzy przewidzieli wiele atrakcji. Na scenie plenerowej zaprezentował się ponownie Zespół Regionalny „Magurzanie” z Łodygowic oraz Zespół „Grojcowianie” z Wieprza. Publiczność mogła obejrzeć także pokaz sztuk walki uczniów klasy wojskowej Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu. Przewidziano także wiele atrakcji dla dzieci i nie tylko, m.in. panintball – strzelanie do tarczy, malowanie twarzy, zjeżdżalnie, plac zabaw i suchy basen, a także animacje na ludowo: dojenie sztucznej krowy, ubijanie masła na czas, rzut gumowcem w dal, słomiane zwierzątka.
Imprezę zakończył koncert zespołu „Baciary”, który wystąpił przed licznie zgromadzoną publicznością.
W imieniu organizatorów pragniemy przekazać serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do udanej organizacji imprezy. Byli to m.in.
- Miejskie Centrum Kultury w Żywcu,
- Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego,
- Państwo Renata i Piotr Wawrzaszek - właściciele majątku ziemskiego w Lipowej,
- Tadeusz Krzemień Prezes Zarządu Ośrodka Hodowli Zarodowej w Osieku,
- Wojciech Gaweł Prezes Firmy WGB z Węgierskiej Górki,
- Janusz Wiwatowski P.P.H.U. Wiwax,
- Firma Żywiec Zdrój S.A.
- Muzeum Miejskie w Żywcu,
- Żywiecki Park Etnograficzny w Ślemieniu,
- Stajnia Miejska, Mini Zoo w Żywcu,
- Gminne Ośrodki Kultury,
- Zespoły Regionalne „Magurzanie” z Łodygowic i „Grojcowianie” z Wieprza
- Miejska Orkiestra Dęta Miasta Żywca,
- Koła Gospodyń Wiejskich,
- Koła pszczelarzy,
- Twórcy ludowi,
- Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu Moszczanicy,
- Ochotnicza Straż Pożarna w Żywcu Oczkowie.