ERASMUS + CZYLI UDZIAŁ UCZNIÓW ZSE-G W STAŻACH ZAGRANICZNYCH

ERASMUS + CZYLI UDZIAŁ UCZNIÓW ZSE-G W STAŻACH ZAGRANICZNYCH

 

W I semestrze roku szkolnego 2017/2018 uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu brali udział w stażach zawodowych w Portugalii i we Włoszech, w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, we współpracy z Fundacją "Proidea".

W dniach od 7 do 21 października grupa 18 uczniów klas trzecich i czwartych technikum ekonomicznego przebywała w portugalskim Esposende.  Na stażach zawodowych uczniowie poznawali zasady zakładania i funkcjonowania mikro, małych i średnich przedsiębiorstw w Portugalii. Praktyki realizowane były w biurach rachunkowych, firmach marketingowych, szkoleniowych, czy administracji. W ramach wyjazdu młodzież zwiedziła też słynne Porto, poznając historię miasta i podziwiając niezapomniane widoki. Była również w Bradze - mieście słynącym z największej liczby kościołów na 1m2 oraz Guimaraes, gdzie urodził się pierwszy król Portugalii Alfons I. Atrakcją było też zwiedzanie rezerwatu przyrody w Esposende, kąpiel w oceanie i spacer pięknymi plażami. Opiekunkami grupy były mgr Marta Małysiak-Kumorek oraz mgr Halina Rus-Szymańska.

W dniach od 4 do 18 listopada uczniowie klas trzecich i czwartych technikum gastronomicznego (18 osób) spędzili dwa tygodnie w malowniczej miejscowości Barcellona Pozzo di Gotto leżącej nad morzem Tyrreńskim. Młodzież pracowała w różnych zakładach gastronomicznych – najczęściej były to niewielkie, rodzinne restauracje, w których panowała niezwykle serdeczna atmosfera. Dzięki swojej pracy nauczyli się nie tylko wykonywania typowych, ogólnie znanych włoskich potraw takich jak spaghetti bolognese czy pizza, ale poznali też potrawy typowo sycylijskie, takie jak np.: arancini (kulki z mąki w panierce, w których znajduje się nadzienie z ryżu, mięsa, groszku, bakłażanów, itp.), spaghetti alla norma (spaghetti rodem z Katanii, z pomidorami i bakłażanem, posypane świeżym serem ricotta), czy canollo siciliano (słodka, chrupiąca rurka z nadzieniem z sera ricotta).

Poza pracą uczniowie mieli też okazję uczestniczyć w wycieczkach kulturowych. Byli na wulkanie Etna, gdzie chodzili po wygasłych kraterach (niezapomniane przeżycie!). W Taorminie, słynnym nadmorskim kurorcie zwiedzali ruiny greckiego teatru, ogrody botaniczne, a niektórzy nawet pływali w morzu. Spędzili też cały dzień w Palermo. Opiekunkami grupy były mgr Weronika Galar oraz mgr Izabela Rzeszutek.