Projekt AGRO

Projekt „Świadczenie usługi systemowej KSU w zakresie marketingu i sprzedaży produktów dla mikro- i małych przedsiębiorstw z branży przetwórstwa rolno-spożywczego” jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej

w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

 

Od stycznia br. pełną parą rozpoczęła się realizacja projektu „AGRO”, tj. usługi systemowej KSU w zakresie marketingu i sprzedaży produktów dla mikro- i małych przedsiębiorstw z branży przetwórstwa rolno-spożywczego skierowana do przedsiębiorstw działających w branży przetwórstwa rolno-spożywczego, prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą w oparciu o wpis do CEIDG lub KRS. Usługa współfinansowana jest w ramach projektu systemowego PARP „Zapewnienie dostępu przedsiębiorstw do nowych usług KSU”, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na lata 2007-2013, Poddziałania 2.2.1.

Do projektu, który będzie realizowany do maja 2015r. możemy zaprosić tylko 25 przedsiębiorców  działających na obszarze całego kraju.

Na koniec marca do udziału w projekcie zakwalifikowało się już 12 firm z działających nie tylko w naszym województwie, ale także w województwie małopolskim i mazowieckim, dla których zostały już wykonane indywidualne analizy sytuacji rynkowej, która w następstwie pozwoli na opracowanie dla każdej firmy indywidualnego planu marketingowego.

Firmy, które uczestniczą w projekcie mają bardzo różnorodną i ciekawą ofertę swoich produktów  np. pierogi domowe (Basiewicz z Bielska-Białej), pieczywo wypiekane z metodami tradycyjnym na naturalnym zakwasie (Piekarnia Bethlehem z Ustronia i Piekarnia Mrowiec z Jaworza), żurek, barszcz biały i barszcz czerwony z Kochanowa przygotowywany według receptury z naturalnych produktów  ekologicznych; tradycyjne przetwory owocowe, które nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników i dodatków smakowych (ETERNO z Pruszkowa), tradycyjne wędzonki, wędliny, mięsa oparte na rodzinnych tradycjach masarskich (Zakład Przetwórstwa Mięsnego – Józef Bożek) oraz tradycyjne wyroby cukiernicze – ciastka, ciasta, torty oparte na domowych recepturach (BAKUS Spółka Jawna z Czechowic).

Wszystkie firmy zasługują na jak najlepszą rekomendację po przeprowadzonych audytach z uwagi wysoką jakość swoich produktów, naturalne receptury składników, technologie produkcji produktów.

W dniu 25 marca br. uczestnicy projektu wzięli udział w jednodniowym szkoleniu zorganizowanym w Jaworzu dotyczącym zagadnień marketingowych m.in. możliwości wdrożenia w swoich firmach nowoczesnych rozwiązań marketingowych pomocnych w utrzymaniu i rozwoju firmy na trudnym rynku branży rolno- spożywczej. Szkolenie było jednocześnie okazją do nawiązania wzajemnej współpracy i inspiracją dla nowych pomysłów rozwoju swoich firm.

Serdecznie zapraszamy mikro i małych przedsiębiorców do udziału w projekcie „AGRO”. Możemy zaproponować wykonanie usługi jeszcze dla 13 firm działających w branży rolno-spożywczej!

Kontakt: 33/816-91-62

email: pdaczkowska@arrsa.pl; eszczerba@arrsa.pl