ZSAiO: I MIEJSCE W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE GASTRONOMICZNYM „GOTUJ Z PASJĄ” W WIŚLE
W Wiśle 10 kwietnia br. odbył się Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Gotuj z pasją”, którego tematem przewodnim były „Ryby w kuchni polskiej”.
Uczennica ZSAiO w Żywcu – Moszczanicy Teresa Polak pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych Pani mgr Sylwii Ostrowskiej- Dybczak, przedstawiły potrawę „Żywiecki pstrąg z charakterem”.
Potrawa została skomponowana w taki sposób, aby zwracała uwagę na nasze regionalne produkty, z których słynie Żywiecczyzna, a cały bukiet smaków tworzył idealną całość.
„Żywiecki pstrąg z charakterem” to potrawa składająca się z fileta z pstrąga potokowego zwiniętego w roladę i uduszonego w sosie maślanym z dodatkiem soku z kiszonej kapusty, kaszotto z kaszy pęczak, bulgur i zielonej soczewicy na piwie Żywieckim z dodatkiem ziół, sosu porowo – śmietanowego z dodatkiem bryndzy z „Serowej Krainy” w Rajczy oraz buraczków pieczonych z dodatkiem gruszki i jabłka z nietypowym sosem vinegret tymiankowo – lawendowym.
Po konkursie jury wielokrotnie podkreślało, iż potrawa była idealnie doprawiona, a wszystkie smaki idealnie się ze sobą synchronizowały.