ZSE-G: KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA PROJEKT EUROPA UCZY ZAWODU

ZSE-G: KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA PROJEKT EUROPA UCZY ZAWODU

 

Dnia 5 kwietnia 2018, w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu odbyła się konferencja podsumowująca projekt „Europa uczy zawodu”. Projekt ten realizowany był we współpracy z bielską fundacją Proidea od listopada 2016 do kwietnia 2018, a jego głównym celem było podniesienie jakości kształcenia i rozwój kompetencji zawodowych. W ramach projektu grupa nauczycieli wyjechała do Portugalii na tygodniowe szkolenie z zakresu przedsiębiorczości, natomiast uczniowie wyjeżdżali na 2 tygodniowe praktyki zawodowe – technik ekonomista do Portugalii, technik żywienia i usług gastronomicznych na Sycylię.

Każdy z tych wyjazdów stanowił okazję do zdobycia nowych wiadomości, umiejętności i doświadczeń. Był też okazją do poznania tradycji, kultury i historii odwiedzanych krajów.Podczas konferencji beneficjenci projektu podzielili się swoimi wrażeniami z praktyk, szkoleń i wycieczek stanowiących element kulturowy projektu. Uczestnicy konferencji mieli więc okazję zobaczyć ciekawe prezentacje i filmy przedstawiające warunki odbywania praktyk, zwiedzane miejsca, zagranicznych partnerów oraz poznać produkty realizowanego projektu. Uczniowie zaśpiewali też włoskie i portugalskie piosenki. Uczniowie gastronomii upiekli dla zaproszonych gości babeczki z flagami Włoch i Portugalii i przygotowali poczęstunek.

W konferencji udział wzięli Wicestarosta Stanisław Kucharczyk, samorządowcy, dyrekcja szkoły, lokalni przedsiębiorcy, rodzice, nauczyciele oraz uczniowie.

Tekst i zdjęcia: Weronika Galar, Marta Małysiak-Kumorek